Riskmanagement is dat nu echt zo moeilijk?

Een interessante vraag toch? Riskmanagement is dat nu echt zo moeilijk? Ik vind persoonlijk dat riskmanagement helemaal niet moeilijk is. In dit artikel leg ik je uit waarom ik dat vind. Ik geef je een aantal redenen en laat je zelf de conclusie trekken dat riskmanagement inderdaad niet moeilijk is. Laten we beginnen bij de basis, wat is riskmanagement en waarom zou je er als ondernemer iets mee moeten doen?

De basis van riskmanagement

Door de jaren heen heb ik die twee vragen van ontelbaar veel mensen gehad. Dan had ik ergens op een netwerkbijeenkomst mijn pitch gehouden en werd ik na afloop tijdens de borrel aangesproken; Leuk verhaal hoor, maar dat is toch erg ingewikkeld dat riskmanagement. Of, het klinkt wel leuk, maar wat ik er nu mee opschiet? Ik gebruik de vragen die jullie mij stelden om mijn pitch te blijven verbeteren. Blijkbaar ben ik nog niet duidelijk genoeg geweest als het antwoord op die vragen niet is blijven hangen. Regelmatig kreeg ik ook de vraag of ik geen boek kon schrijven over riskmanagement als het zo simpel was. Ik heb het eerlijk waar overwogen, maar er zijn al zoveel boeken geschreven over het onderwerp door mensen die veel slimmer zijn dan ik.

Riskmanagement

De meeste boeken over riskmanagement heb ik ook gelezen en sommige hebben mij geholpen om mijn eigen beeld te vormen. Maar ik had je beloofd antwoord te geven op een aantal vragen en de basis van riskmanagement uit te leggen.

De basis van riskmanagement is weten wat je doel is!

Als je niet weet wat je doel is, kun je ook niet bepalen of een gebeurtenis een risico is. Dat klinkt simpel toch? De praktijk is ook echt zo simpel. In de praktijk blijkt het voor een ondernemer toch best lastig een doel te benoemen. Je bent vaak wel gestart met een idee, een passie en vanuit die passie wilde je een doel behalen. Door allerlei oorzaken is dat hoofddoel naar de achtergrond gezakt. Wat ik ook vaak zie gebeuren is een ondernemer die geen nieuw doel stelt als het eerste doel is gehaald. Kun je je voorstellen dat een topsporter het gestelde doel voor een bepaald jaar haalt en vervolgens door blijft trainen zonder nieuw doel. Het resultaat zal hoogstwaarschijnlijk zijn dat gaandeweg de prestaties minder worden omdat er geen nieuw doel is wat behaald moet worden.

Communicatie is ook belangrijk!

Het tweede punt wat belangrijk is om te begrijpen waarom riskmanagement helemaal niet moeilijk is, is de kracht van communicatie. Al van jongs af aan leren wij communiceren. Vaak heeft communicatie als reden om iets voor elkaar te krijgen. Betrek je communicatie op riskmanagement dan kun je stellen dat als je eenmaal weet wat je doel is, je over dat doel met anderen kunt communiceren. Communiceren over een doel zorgt ervoor dat andere betrokken blijven en weten wat er van hen verwacht wordt. Het zorgt er ook voor dat je met elkaar kunt communiceren over welke zaken je helpen je doel te bereiken en welke zaken je juist afhouden van het gestelde doel. He, wacht even! Zaken die je helpen je doel te bereiken, dat klinkt als kansen. Zaken die je afhouden van je gestelde doel, dat klinkt als risico’s.

Benut je kansen, beheers je risico’s

Dat was wel even een eyeopener toen ik dit zelf voor de eerste keer zo duidelijk voor mij zag. Zo simpel, maar voor veel ondernemers zo onbereikbaar. Vanaf het moment dat ik op deze manier leerde om naar riskmanagement te kijken heb ik mij voorgenomen om hier andere ondernemers ook mee te helpen. Iedereen zal wel een beeld hebben bij hoe je kansen kunt benutten, dus laat ik mij focussen op het beheersen van de risico’s.

Risico’s beheersen betekent niet stoppen met risico nemen!

Veel ondernemers denken dat ze als ze met riskmanagement beginnen, alles moeten dichttimmeren en geen enkel risico meer mogen nemen. Het vermijden van risico’s is slechts één van de vier basis mogelijkheden om met risico’s om te gaan. De andere opties zijn

  • het verminderen van risico’s
  • het overdragen van risico’s
  • het accepteren van risico’s

Om een goede keuze te kunnen maken tussen deze vier mogelijkheden gaan we even terug naar het begin van mijn verhaal. De basis was dat je moet weten wat je doel is voordat je kunt bepalen of iets een risico is. Dus kijk weer naar je doel en bedenk of de gebeurtenis die voor je ligt vermeden kan worden of verminderd. Kun je de gebeurtenis overdragen aan een ander of moet je het simpelweg accepteren? Dit zijn de keuzes die je iedere keer kunt maken. Het mooie is dat als je duidelijk over je doel hebt gecommuniceerd en je medewerkers betrokken zijn, je deze beslissingen vaak niet eens allemaal zelf hoeft te nemen.

Dus zeg het zelf maar, terug naar onze eerste vraag. Riskmanagement is dat nu echt zo moeilijk? Ben je inmiddels net als ik overtuigd en zie je in hoe simpel het kan zijn?

Twijfel je nog, of wil je meer weten over riskmanagement of hoe je hierover met je werknemers het gesprek kunt aangaan, neem dan contact met mij op via https://www.hellorisk.nl/contact

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *